fbpx

Mer Tid

Tid som koncept är ett av de mest spännande. Få saker styr oss människor och har sådan betydelse såsom tid, likaså pengar. Båda varav är helt påhittade av oss själva. Pengar är ett sätt för oss att hantera ett uppfattat värde for olika saker och tjänster. Tid är ett system för att synkronisera våra dagar i förhållande till andra. System underlättar det väldigt abstrakta.

Ett tidigare inlägg tillägnades helt frågan ”behöver du mer pengar?”, därför kändes det naturligt att sätta upp samma fråga gällande tid. Känner du att du har all tid du behöver? Hur viktigt är tid för dig? Är det viktigare än pengar exempelvis?

Det går att närma sig tid ur väldigt många olika synvinklar. Inom personlig utveckling hanteras ofta tid ur en produktiv synvinkel – det vill säga, vilka strategier är bäst att ta till för att uppleva att mer blir gjort, att rätt saker blir gjorda och att energin följer med så långt som möjligt under processen. Detta är ett område för sig och det finns väldigt många bra metoder som kan hjälpa oss ofantligt.

Låt oss istället denna gång ge följande fråga en stunds reflektion:

Vad är tid för dig?

I ditt svar kommer flera värderingar och förklaringar att dyka upp till varför tid kan vara en av de viktigaste komponenterna i ditt liv och var ditt förhållande till tid står. Eftersom jag inte har nöjet att kunna konversera med dig här direkt kommer några egna tankar – känn dig fri och varmt välkommen att dela dina tankar nedan i kommentarerna.

För mig är tid en resurs, det enda vi egentligen har i form av ett obestämt antal ”nu” i följd. Det är vår användning av denna resurs som utgör vår verklighet. Det som ofta skapar lidande är när vi upplever att tiden inte räcker till eller att vi spenderar den på fel saker. Du har säkert hört följande fråga ställas: ”Om du hade 1 månad kvar att leva, hur skulle du leva då?”. Eller liknande. Det är onekligen en bra fråga för att komma närmare vad som verkligen ligger oss nära hjärtat. En oväntad tvist på den frågan hörde jag för någon vecka sedan, nämligen:

Om du hade ALL tid i världen, det vill säga, du har möjligheten att leva hur länge du vill. Vad skulle du då göra?

Genom att svara på frågan ur förutsättningen att ha ett överflöd av något, kontra brist, kan fler nyanser dyka upp. Om du ändå ska leva superlänge, på vilket sätt tänker du att du behöver leva för att känna livsglädje? Många lever som om vi vore odödliga, utan att ha tänkt speciellt mycket kring dess innebörd. Fundera på hur du skulle leva om du visste om att du är odödlig.

Om vi återgår till livet som vi känner till det, med konsensus om att vi alla dör någon dag, vad tror du är det vi kommer att vara mest stolt och tacksam över när det väl är dags? Kommer vi att be någon springa in med alla våra pokaler, titlar och diplom och lägga intill oss? Kanske inte. Jag tror att största bakgrunden till hur vi kommer att titta tillbaka på oss själva och vårt liv är ur linsen för hur vi VALDE att spendera vår tid och med vilka. Från sann vetskap om vår dödlighet kan en massa liv uppstå.

Vi behöver ofta inte mer tid, vi behöver välja mer omsorgsfullt hur vi helst spenderar den vi får.

 

 

Tack för att du läser. Prenumerera på nyhetsbrevet och få PDF:en ”3 Livsändrande Strategier” (gratis!). Dela nu med någon som borde läsa detta eller annat innehåll på bloggen. Lämna dina tankar nedan i kommentarsfältet.

 

3 LIVSÄNDRANDE STRATEGIER

En guide och rivstart i hur du fångar och intensifierar din glöd NU

Jag levde i den typiska boxen för vad många skulle kalla ett bra liv; ett fast och stabilt förhållande sedan tonåren, ett heltidsjobb på orten, vältränad och utbildad – MEN…(ladda ner för att läsa fortsättningen)