fbpx

Älskar Du Dig Själv?

Grattis, eller snarare bra jobbat, till dig som instinktivt kände med hela din själ att svaret på denna fråga var ett tveklöst ”JA, det gör jag”. Även för dig som kände ett ”Ja, oftast” kan det säkert dyka upp tillfällen när du verkligen undrar om du förtjänar din egen kärlek? För rätt många är det tragiskt nog långt ifrån ett givet och vi är våra egna största motståndare – men det finns verktyg för att ändra på det.

Vad skulle det innebära i ditt liv om du var din egen bästa och mest trogna vän i ALLA lägen? För dig som gjort det till en hobby att vara riktigt hård med dig själv, hur skulle en mer produktiv och förstående du hantera svåra stunder? Ett DU som genom vått och torrt håller din rygg och vill ditt bästa lika mycket som en förälders villkorslösa kärlek till sitt barn, en ägare till sin bästa vän och/eller husdjur?

Många får höra tipset att använda positiva affirmationer, att exempelvis ställa sig framför spegeln och säga högt till sig själv ”Jag älskar mig själv, jag är vacker, jag gör mitt bästa osv”. Positiva affirmationer kan vara enormt kraftfulla, men det är med förutsättningen att vi faktiskt ”köper” och tror på innebörden av det vi säger om oss själva, till oss själva.

Största utmaningen med detta verktyg för självkärlek är att metoden främst berör vårt medvetna, medan vårt undermedvetna är det som avgör vår egentliga inställning till sanningsgraden av affirmationerna. Låt säga att du med hoppfullhet uttrycker till dig själv ”Jag älskar mig själv” och ett LITET frö inom ditt undermedvetna motsträvigt börjar kasta upp känslor och tankar som talar för det motsatta – vad blir resultatet av din stund framför spegeln?

Det undermedvetna är vår mjukvara, en väldigt hårdkodad sådan, och det kräver tid för att släppa negativa värderingar och uppfattningar. Tills dess är dessa undermedvetna ”sanningar” vår verklighet och vi behöver anstränga oss för att lyckas övertala detta med vår medvetna kraft. En sorts dissonans, spänning och ett inre krig kan triggas.

Affirmationer lärs ofta ut med inledandet av ett ”Jag är..”-påstående, vilket enbart verkar fungera om du verkligen tror med hela ditt väsen på ditt påstående och/eller önskan. Det finns alltså en inre röd tråd mellan din aspiration och din aktuella tro på dig själv. Att testa detta och direkt känna ett motstånd innebär ofta att vi ger upp rätt snabbt och kanske till och med tar ett steg nedåt på självförtroendetrappan.

Senare tidens forskning bekräftar en bättre metod, som utgår från en tydlig mekanism vårt undermedvetna följer. ”Seek and You Shall Find”. Att ställa frågor. Istället för att kanske använda affirmationen ”Jag är rik” kan du testa att omformulera detta till en fråga först; ”Är jag rik?”. Svaret kanske leder till en snabbt nej, MEN, jag arbetar med mina idéer för att lära mig mer om sätt att tjäna pengar. Alternativt kanske svaret blir ”Ja, inte i pengar nödvändigtvis men i min relation till min familj, något som pengar inte kan köpa”. Från dessa ”svar” bildas en bättre, mer sant klingande affirmation som exempelvis;

  • Jag söker ny information hela tiden om hur jag genererar inkomster.
  • Jag tar hand om mina relationer, jag är en värdefull medlem i familjen/partner/förälder.

Om din dag till stor del består av en negativ inre dialog kommer det att krävas stor uthållighet att renovera för mer positiva och starka tankar ska få ta plats. Börja med att ta fram 2-3 affirmationer utifrån schysta frågor på saker eller egenskaper du önskar hos/från dig själv. Se till att de ringer sant hos dig. Ge dessa daglig repetition. Affirmationer behöver backas upp med action, därför är grundformuleringen av dessa väldigt viktig. Ju mer du kan agera och tänka konsekvent med dina affirmationer desto mer bränsle ges dessa för att växa och etsa sig fast hos dig – och framför allt ta bort effekterna av negativa ”sanningar” som inte hjälper dig längre, bit för bit.

Detta är en kort text om hur du får affirmationer att arbeta för dig och inte mot dig. I att vara människa ingår ett upp och ett ner, det är ett avtal vi inte kommer ifrån för att få ta del av allt det häftiga och vackra med vår existens. Det är okej att inte känna att du älskar dig själv just nu, men våga tro på att du kan göra det och att du förtjänar det.

Använder du affirmationer eller liknande ”självprat”? Vad har fungerat och inte fungerat?

Tack för att du läser, dela gärna dina tankar nedan i kommentarsfältet och skicka inlägget till en vän som behöver läsa detta.

 

Ett svar

  1. Jag använder affirmationer dagligen och började för snart fyra år sedan och det har inneburit en stor förändring i mitt liv till mer glädje, lycka och positivt berikande vyer.

Kommentarer är stängda.

3 LIVSÄNDRANDE STRATEGIER

En guide och rivstart i hur du fångar och intensifierar din glöd NU

Jag levde i den typiska boxen för vad många skulle kalla ett bra liv; ett fast och stabilt förhållande sedan tonåren, ett heltidsjobb på orten, vältränad och utbildad – MEN…(ladda ner för att läsa fortsättningen)